SARDYNIA - KLIMATYCZNE PAMIĄTKI I SPECJAŁY WARTE MIEJSCA W BAGAŻU
Sardynia podobnie jak całe Włochy to świetne lokalne produkty, które chcielibyśmy zabrać ze sobą do domu. Smaki i zapachy, zabierające nas z powrotem w wakacyjny klimat… oraz praktyczne pamiątki to to co lubimy najbardziej. Bez względu na to czy szukacie pomysłu na pamiątki z podróży po Sardynii, czy prezentów dla bliskich, traficie na nie bez problemu gdyż są to produkty łatwo dostępne, Nawet w supermarketach na Sardynii są regały z wyłącznie miejscowymi towarami, i to jest fajne!
Nasze propozycje to:
Wino to jeden z pewniaków, jeśli chodzi o lokalne produkty, które warto zapakować do walizki w drodze powrotnej do domu. Wino znajdziecie w wielu krajach, ale to na Sardynii produkuje się tak, że jest jednym z elementów diety długowiecznych blue zones? Skoro to eliksir życia to trzeba go mieć! To wino z czerwonego szczepiu Cannonau (znanym na świecie jako Grenache/Garnacha). Cannonau jest serwowane wszędzie na Sardynii, zazwyczaj w karafce z małymi szklankami. Poza walorami zdrowotnymi Cannonau uraczy was głębokim kolorem i smakiem owoców takich jak śliwki, czereśnie oraz niewysoką kwasowością.
Koszt: od 4 euro za butelkę, możecie dobre z ceryfikatem DOC dostać nawet w marketach.
Pane Carasau - do wina koniecznie chleb zajadany od wieków na Sardynii. Jego oryginalnymi użytkownikami byli pasterze, którzy wybierając się z owcami w góry potrzebowali chleba, który się nie popsuje, nie sczerstwieje i pozwoli się przechowywać przez wiele tygodni. Dzisiaj chlebek jest serwowany w restauracjach jako dodatek do prawie każdej potrawy lub sam stanowi potrawę oblany sosem albo zanurzony w bulionie. My najbardziej lubimy Pane Guttiau, taki Pane Carasau podgrzany, oblany oliwą i posypany solą.
Koszt: od 2 euro za 0,5 kg w markecie, w sklepach tradycyjnych przetworów 8 euro ( jest tego dużo bo jest lekki)
Sól - Sardynia od wieków słynie z produkcji soli, o czym świadczą wielkie saliny, czyli wydzielone w morzu płycizny, w których za sprawą parowania wody gromadzi się sól. Czasy, kiedy sól była tak cenna, że płacono w niej pensję minęły i część starszych salin jest teraz domem cudownych, jedynych w swoim rodzaju sardyńskich flamingów. Do dzisiaj można dostać produkowaną w tradycyjny sposób sardyńską, gruboziarnistą sól morską. Zaopatrzcie się to najsmaczniejsza sól, z jaką mieliśmy w życiu do czynienia. Jej grube ziarna idealnie chrupią na warzywach, kanapkach, dodając przekąskom charakteru. Szukajcie koniecznie takiej z napisem Integrale i informacją o miejscu wydobycia na Sardynii.
Koszt: 2 euro za 1 kg
Oliwa z oliwek - jak Włochy to oliwa. Jednak pamiętajcie, tu wybierajcie tą z manufaktur, małych lokalnych producentów.
Koszt: od 20 euro / litr
Makarony sardyńskie, które wyróżniają się oryginalnymi kształtami, które najczęściej są finezyjną wariacją na temat świderków. Efektowne i oryginalne.
Koszt: 3 euro za kilogram
Rozmaryn dodawany na Sardynii potraw z makaronem i nie tylko. Tak mocno pachnącego rozmarynu nigdzie indziej nie jedliśmy. Rozmaryn rośnie tu wszędzie: na wzgórzach, nad morzem, przy drodze.
Koszt: 3 euro/ 100g
Miód z makii, która zdominowała roślinność Sardynii. Makia naturalnie występuje niezwykle rzadko, a pojawia się tam, gdzie kiedyś człowiek wyciął las…To cierniste krzaki przeplatane ziołami, co skutkuje koktajlem olejków eterycznych wypełniającym całą okolicę. Jak się okazuje, pszczoły i z makii potrafią zrobić miód. Taki miód podaje się na sardyńskich śniadaniach.
Koszt: 7 euro za 250 g
Mirto. Mirt czyli krzew, również występujący w makii. Jest gęsty, niewysoki i rosną na nim czarne jagody. To z nich miejscowi robią między innymi nalewkę Mirto, którą podaje się jako digestivo, a więc kieliszek alkoholu po obfitym posiłku, mający za zadanie ułatwić trawienie. Likier Mirto jest koloru czarnego, w smaku przywodzi na myśl aronię z nutką rozmarynu, jest słodki i delikatnie cierpki.
Koszt: 7 euro za 250 ml
Korek i nie chodzi tylko o ten w butelce Cannonau, ale o różne produkty z korka, z których słynie Sardynia. Wiecie że lasy korkowe Sardynii dostarczają korka dla całej produkcji winiarstwa włoskiego. Wyroby z korka są niesamowite od klapek, podkładek do kubków, portfeli, po te o naturalnych kształtach. My wybraliśmy romantyczny, który znalazł miejsce w naszych zbiorach z podróży.
Nugat do którego Sardyńczycy podchodzą do nugatów z pełną powagą. Są całe święta nugatu jak i dni w tygodniu, kiedy dana restauracja serwuje świeży, jeszcze gorący nugat. Sardyński nugat można spotkać też w sklepach w formie batoników lub pakowanych kawałków.
Możecie spotkać też art galerie i wyszulać takie cuda. Kute w metalu i kolorem starzone. U nas w domu na honorowym miejscu
Komentarze
Prześlij komentarz