4. Manti to najbardziej znana danie turecka. To pierożki wypełnione mieszanką z mięsa mielonego, ale różni się w zależności od regionu. Przygotowanie manti wymaga sporo czasu, wg Turków trzeba to zrobić w towarzystwie przyjaciół lub członków rodziny. Tradycyjnie umiejętność przygotowania manti była wykorzystywana do wykazania umiejętności gotowania danej osoby.
5. Meze nie jest prawdziwym posiłkiem. To przekąski do każdego posiłku, który chcecie zjeść w Turcji. Tureckie meze występują w różnych formach i możecie wybrać dowolną z nich jako przystawkę. Do najpopularniejszych tureckich meze należą bakłażany, sałatki i jogurty. W przybrzeżnych regionach Turcji można spotkać ludzi organizujących wieczorny romans przy muzyce na żywo i przysmakach meze w połączeniu z Balik Ekmek, tradycyjnym napojem alkoholowym z lukrecji, i rybą.6. Ayran Czy kiedykolwiek próbowaliście słonego jogurtu, który jest tak słodki? Cóż, jeśli nie, to musicie spróbować Ayranu. Ilekroć ktoś w Turcji zabiera swojego donera lub durum, zawsze znajdzie przy nim Ayran. W pierwszych dniach pobytu w tym kraju możecie uznać to za trochę dziwne , ale w mgnieniu oka zatęsknicie za Aryanem, ilekroć będziecie brać durum.
7. Kebab donerowy Jedynymi Turkami, którzy nie przepadają za kebabem doner, są wegetarianie, ale wszyscy pozostali zrobią wszystko, aby choć odrobinę tego zjeść. Aby przygotować kebab doner, należy ułożyć przyprawione mięso na śrubokręcie w kształcie odwróconego stożka; następnie obracać podczas pieczenia. „Doner” oznacza właśnie coś co się obraca. Gdy mięso jest dobrze upieczone, kroi się je w cienkie paski. Kebab donerowy podawany jest z piklami i pomidorami.
8. Sütlaç, inna nazwa Pudding ryżowy to deser serwowany w Turcji po każdym posiłku, z wyjątkiem śniadania. Sutlac, zwykle podawany w tradycyjnej glinianej misce, to specyficzny rodzaj pysznego puddingu ryżowego, który został ugotowany. Wierzch puddingu jest podpieczony, co nadaje mu rumiany kolor. Pieczenie nadaje również twardą powłokę na wierzchu. Wierzch jest kolorowy, o dymnym smaku.
9. Bakława, podobnie jak sutlac, jest deserem. To danie występuje w wielu różnych odmianach. Baza baklawy składa się z warstw ciasta Yufka, różnych przypraw oraz posiekanych orzechów i owoców, a następnie moczy się w prostym, gorącym syropie.
10. Kebab Iskendera to jedna z najbardziej lubianych potraw na ziemi tureckiej. Tradycyjnie to danie podawane jest z wierzchu złocistym roztopionym masłem. Dla miłośników nie ma smaczniejszego od tego. Charakteryzuje się kawałkami mięsa jagnięcego lub wołowego w sosie na bazie pomidorów. Podawany często z kawałkami pide z jogurtem i grillowanymi warzywami.
11. Kofte można nazwać turecką wersją klopsików. Są to kulki lub paszteciki zrobione z lekko ugotowanego mielonego mięsa lub jagnięciny. Oprócz wołowiny lub jagnięciny, kofte można zjeść także w wersji wegetariańskiej. Wersja wegetariańska składa się z ciecierzycy i warzyw. Danie sprzedawane jest w opakowaniach z sałatką i kawałkiem chleba pita. Kofte w różnych odsłonach jest wspaniałe.
12. Lahmacun - turecka pizza z dodatkiem mięsa mielonego, sałaty i soku z cytryny - występuje w różnych smakach. W Turcji nie przegapicie tego dania na większości ulic, ponieważ wielu obywateli, a także obcokrajowców, uwielbia ją.
13. Menemeni to rzadka forma śniadania, ale bardzo smaczna dla tych, którzy się na tym znają. Menemen to wyśmienita kuchnia, której nie ma w menu większości restauracji w królestwie Turcji. Składa się z jajecznicy gotowanej z duszonymi warzywami. Do ugotowania jajecznicy potrzebne są cebula, pomidory, zielona papryka, papryka i oregano.
14. Sis kebab to oryginalny kebab, który różni się od typowych kebabów, tym, że zawiera jagnięcinę na wierzchu kurczaka lub rybę znajdującą się w zwykłym kebabie. Do podania potrzebny jest drewniany lub metalowy pręt. I podobnie jak lahmacun, kebab Sis to tureckie jedzenie uliczne, którym smakuje większość Turków.
15. Corba to zupa dostępna w dwóch wersjach: z soczewicą lub sosem pomidorowym. Kiedy jesteście na wakacjach w Turcji, tej zupy musicie spróbować, ponieważ jest wyjątkowa wśród wszystkich dań, jakie możecie kiedykolwiek zjeść. Może szybko stać się jednym z Waszych ulubionych tureckich dań. Corba to jedna z najbardziej znanych zup w tureckich restauracjach, a większość restauracji włącza ją do swojego menu.
16. Yaprak Sarma to nasz nr 1! Jest to zestaw liści winorośli owiniętych wokół nadzienia z ryżu i cebuli. Zawiera aromaty mięty, porzeczki, czerwonej papryki i cynamonu. To potrawa pełna wielusmaków. Jest to najpopularniejszy posiłek od Bliskiego Wschodu po Europę Środkowo-Wschodnią. Warto pamiętać, że przygotowanie tego posiłku zajmie sporo czasu, ale w sumie jest tego warte.
17. Dolma to tradycyjna kuchnia turecka, która składa się ze świeżych warzyw lub suszonych bakłażanów, papryki, pomidorów lub cukinii. Przygotowując dolmę, przed gotowaniem na maśle należy nafaszerować je mieszanką cebuli i ryżu. Dolma jako danie nie jest podawana tylko w restauracjach tureckich, ale nawet poza granicami Turcji. Danie to lubiane jest w całym regionie Morza Śródziemnego i na całym Bliskim Wschodzie. Krążą pogłoski, że dolma pochodzi z Imperium Osmańskiego w XVII wieku.
18. Durum czyli wolno gotowana wołowina, jagnięcina lub kurczak, podawana z lawaszem , czyli cienkim tureckim plackiem. Przygotowując Durum, używamy tych samych składników , których używa się do przygotowania potraw takich jak doner.
19. Kumpir to jedno z najsłynniejszych dań ulicznych, które można spotkać zarówno w nadmorskich kurortach, jak i w miastach. To tradycyjne tureckie danie składa się z pieczonych ziemniaków z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Kiedy jesz Kumpir, masz do wyboru różne dodatki danie. Ser, kiełbasa, pikle i sałatka rosyjska to najczęstsze dodatki, które można podawać z tym tradycyjnym tureckim jedzeniem.
20. Lokum powszechnie znane jako turecka rozkosz. To twarda, galaretowata kostka o smaku wody różanej, cytryny lub mastyksu. Jest w nim także cukier puder. Danie występuje w różnych wariantach, spośród których odwiedzający może wybierać. Degustacja tych smakołyków to przywilej, zwłaszcza jeśli jest ona degustowana w kraju jej pochodzenia.
Większość turystów odwiedzających Turcję zabiera ze sobą do domu. W Turcji jest wiele tradycyjnych potraw, których warto spróbować. Większość dań jest bardzo przystępna cenowo i nie trzeba martwić się o swój budżet. tradycyjne tureckie potrawy są dostępne dla każdego. Warto poznać smaki tego kraju i zapamiętać na długo. Smacznego!
Więcej informacji o podróży na własną rękę znajdziecie w lupce TURCJA lub klikając u dołu strony.
Komentarze
Prześlij komentarz