TENERYFA - KULINARNE DOZNANIA - TAJEMNICE LOKALNYCH SMAKÓW WYSPY

Teneryfa, jedna z hiszpańskich wysp archipelagu Wysp Kanaryjskich, nie tylko oferuje piękne plaże i krajobrazy, ale także niezapomniane doznania kulinarne. Ta wyspa jest pełną smaków i aromatów. Jeśli jesteście miłośnikami jedzenia i podróży kulinarnych, warto wykorzystać trochę czasu na odkrywanie lokalnych jej smaków. Na wyspie Teneryfa można zasmakować autentycznych kanaryjskich potraw, na które wpływają na dania hiszpańskie, afrykańskie i latynoamerykańskie i tworzą wyjątkowy miks kulinarny.

Pamiętajcie! Lokalnych potraw i przysmaków szukajcie w restauracjach takich jak guachinche. Nazywane są tak lokalne knajpki, gdzie serwowane jest wino i dania lokalne. To często przydomowe restauracyjki  ( do niedawna przy winnicach0 , biznesy rodzinne, gdzie często spotkacie lokalnych mieszkańców biesiadujących przy muzyce. Klimat fantastyczny i jedzenie pyszne!

 Jedne z tradycyjnych dań Teneryfy jest papas arrugadas. To rodzaj ziemniaków gotowanych w skorupce, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Te „pomarszczone ziemniaczki” gotuje się najpierw w morskiej słonej wodzie przez około 30 minut, a następnie odcedza i obtacza w soli morskiej. Podaje się z sosami mojo. Mojo verde (zielony sos) czy mojo rojo (czerwony sos). Mojo to najbardziej znana przyprawa na Wyspach Kanaryjskich, której smak i ostrość, zmieniają się od orzeźwiającego zielonego do pikantnego czerwonego, w zależności od preferencji szefa kuchni. Czerwony ostrzejszy z papryczki chili i kminku; zielony mojo z pietruszki i kolendry. Istnieje dużo różnych wersji mojo; każdy szef kuchni chce nadać sosom, swój własny smak, ale bardzo niewielu odważy się odejść daleko od oryginalnego przepisu. Serwowane są najczęściej właśnie z papas arrugadas. Ziemniaczki z Wysp Kanaryjskich są podobne do młodych polskich, jednak wulkaniczny klimatu tego regionu wpływa na ich smak. Papas arrugadas to pyszna przekąska lub dodatek do innych dań. Pamiętajcie, żeby ich nie obierać ze skórki, to ona nadaje im niepowtarzalności!





Kultowym składnikiem dań na wyspie jest gofio. Gofio to mąka, która jest wytwarzana z prażonych ziaren zbóż, takich jak jęczmień czy kukurydza. To przypieczone i zmielone zboże, jedyny składnik pożywienia pochodzący od wyspiarskich aborygenów, który nadal z przyjemnością jest spożywany przez aktualnych mieszkańców Wysp Kanaryjskich. Pierwotnie gofio wyrabiane było przede wszystkich z jęczmienia, a oprócz tego z korzeni i zebranych ususzonych owoców. Składniki te mieliło się ręcznym młynkiem złożonym z dwóch nieokrzesanych okrągłych kamieni, które obracały się jeden wokół drugiego. W późniejszym czasie, gofio nabierało nowych smaków, przede wszystkim dodawano pszenicy i kukurydzy. Dzisiaj, gofio spożywane jest po rozpuszczeniu go w mleku – jako śniadanie – i zmieszaniu z różnymi składnikami (oliwą, wodą, świeżymi owocami takimi jak banany, lub owocami suszonymi, miodem, wodą, cukrem…). Zwykle używa się go także jako dodatku do niektórych potraw duszonych z jarzyn (np. z rzeżuchy), pokrywa się nim skwarki wieprzowe, którym nadaje szczególny posmak. Jest nieodzownym dodatkiem do takich dań jak kanaryjskie puchero lub potrawka z ryby, po uprzednim jego sparzeniu, to znaczy zmieszaniu go z bulionem powstałym przy przygotowaniu tych dań, aż do uzyskania ciastowatej konsystencji. Obecnie gofio używane jest często w wyrobach cukierniczych, a nawet do produkcji lodów.



Daniem, które warto podejść do Teneryfie, jest ropa vieja. To danie składa się z mięsa, cebuli i ciecierzycy ,przypomina troszkę popularne hiszpańskie danie, puchero. Autentyczny kanaryjski posiłek serwowany jest różnorodnie przez szefów kuchni starających się nadać oryginalny smak.



Teneryfa to oczywiście owoce morza: kalmary, ośmiornice, krewetki, sardynki, ryby, papugoryby,  . To mnóstwo skorupiaków, od skałoczepów po homary, kraby i małże. Do tradycyjnych potraw z ryb, na które należy zwrócić uwagę, należy Sancocho Canario, okoń morski podawany z ziemniakami i pikantnym sosem oraz Caldareta, rodzaj zupy rybnej. Nie można zapomnieć o pescado a la sal, czyli rybie solonej. Ten sposób przyrządzania ryb jest bardzo wyjątkowy na wyspach kanaryjskich. Rybę, najczęściej doradę lub okonka, soli się i piecze w całości. Daje to soczyste mięso o wyjątkowym smaku. Pescado a la sal to idealna propozycja dla miłośników owoców morza. Najlepiej odwiedzić Tajao, małą wioskę rybacką  na wschodzie Teneryfy. To  miejsce, w którym można skosztować wielu kanaryjskich specjałów, zwłaszcza świeżych ryb i owoców morza.



Koniecznie musicie spróbować pancheros canario czyli gulasz z mięsa i warzyw; dyni, kapusty, słodkich ziemniaków, wieprzowiny i wołowiny. Bulion z gulaszu jest odsączany i podawany  pierwszy, a mięso i warzywa serwowane są jako drugie danie. To jeden wielki , bardzo sycący  mix smaków, gotowany w wielkim garze może obejmować wołowinę, boczek, kiełbaski, żeberka, kurczaka, ciecierzycę, kolby kukurydzy, kapustę, słodkie ziemniaki, cukinię kanaryjską, ziemniaki, fasolę, marchewkę, dynię, a nawet owoce, a także czosnek, szafran oraz różne zioła i przyprawy.

 Bez Conejo en salmorejo nie ma potraw kanaryjskich. To królik krojony  na kawałki wielkości kęsa i gotuje w bogatym sosie z ostrej papryki, czosnku, białego wina, tymianku, liści laurowych, rozmarynu i papryki. To popularne danie pochodzi od hiszpańskich imigrantów. Marynowany królik został uznany za tradycyjny posiłek na Teneryfie, chociaż jego prawdziwe pochodzenie  wywodzi się z kontynentalnej Hiszpanii. Polecam, jest wyjątkowy! Mniam


Tapas , kto ich nie zna? Na Teneryfie są przepyszne!  Te popularne, hiszpańskie przekąski,  są serwowane w małych miseczkach, często w dużej ilości dla większej grupy osób. Spotykane w barach, w restauracjach jako przystawki lub w tawernach przy winnicach – małe dania, przekąski. Jest to świetny sposób na wypróbowanie kilku lub nawet kilkunastu dań, za jednym razem. W restauracjach można znaleźć bardzo bogatą ich ofertę. Między innymi: 

  • Pimientos de Padrón (zielone papryczki)
  • Ośmiorczniki 
  • Kalamary
  • Churros de Pescado (rybki w cieście naleśnikowym)
  • Chopitos (małe ośmiorniczki smażone w głębokim tłuszczu)
  • Queso Asado (pieczony lub smażony, wędzony ser kozi)
  • Krewetki
  • Małże w sosie pomidorowo- czosnkowym
  • Papas Arrugadas (ziemniaczki)
  • Pieczarki w czosnku


Cherne popularna lokalna ryba i jest dobrym wyborem dla każdego, kto lubi mięsiste białe ryby, Podobna do dorsza, gdzie nie musicie spędzać połowy posiłku, wyciągając ości z ust. Najczęściej podawana z papas arrugadas, mojos i sałatką. W przeciwieństwie do papugoryby podawanej w całości, cherne występuje w postaci filetów i jest naprawdę smaczna. Możecie ją zjeść naprawdę tanio i jest bardzo dobra.



Spróbujcie cazuela de pescado. Podobne do paelli jednak ryby i owoce morza używane w cazuelach mogą się różnić, ale każde danie jest naprawdę smaczne i ciekawe! 

              

Natomiast parrilladas to góra grillowanego mięsa, ryb lub owoców morza, może być niesamowitym, wartościowym daniem, ponieważ nie są drogie w wielu tradycyjnych restauracjach, a otrzymujecie  ogromną górę jedzenia. To zdecydowanie porcja  ryb i owoców morza dla dwojga, jednak może też  spokojnie starczyć dla czterech osób. Dzielenie się parrilladami pozwala na biesiadowanie oraz to  dobry sposób na zjedzenie różnych lokalnych przysmaków. Dzięki wielu przepisom na Wyspach Kanaryjskich każdy lubi dodawać własny akcent.


Vieja
czyli paugoryba, która jest jedną z najpopularniejszych ryb na Wyspach Kanaryjskich. Zasłużenie, ponieważ jest pyszną rybą, szczególnie w połączeniu z odpowiednimi papas arrugadas i mojo verde. Serwowana w całości jest wyjątkowa!

Potaje de berros czyli  smaczna zupa zrobiona głównie z rzeżuchy czy też rukwie wodnej. Teoretycznie powinna to być dobra opcja wegetariańska, lecz czasami może zdarzyć się, że jest na bazie bulionu z mięsa. Zupa jest naprawdę smaczna i bardzo pożywna.



Kolejna zupa warta grzechu to rancho canario. Zupa kanaryjska, przypominająca trochę gulasz, ponieważ jest bardzo gęsta i bogata w różne składniki takie jak: ziemniaki, cieciorka, makaron a la spaghetti, czosnek, papryka, por, przyprawy. Serwowana z bułką lub chlebem potrafi nasycić na cały dzień.



Carne de cabra to kolejna typowa potrawa z kanaryjskiego mięsa koziego, gdzie ich hodowla zawsze miała silniejszą tradycję. Dla każdego, kto chce skosztować najpopularniejszych potraw na Teneryfie, koza jest jednym z obowiązkowych mięs Wysp Kanaryjskich i można ją znaleźć w większości tradycyjnych menu. Ma intensywny smak i jest dość złożonym daniem do przygotowania.



Arepas czyli popularne wśród lokalnych, placki kukurydziane z nadzieniem, a la pita.  Arepas to rodzaj wypieku małych placków, na bazie mąki kukurydzianej. Ciasto powstaje z tejże mąki, wody i soli, niektórzy dodają trochę mleka i jajko. Smażone na głębokim tłuszczu, lub zapiekane lub grillowane, a następnie uzupełniane różnym nadzieniem od typowo wegetariańskich po mięsne i rybne. Warto spróbować arepas w jednej z lokalnych knajp czy też kawiarni (w restauracjach rzadko podawane), ponieważ są to bardziej “kanapki” serwowane w roli przekąski lub śniadania, lecz naprawdę syte nawet na lunch.  Polecam, ponieważ są naprawdę smaczne, syte i bardzo tanie.


Chociaż Teneryfa nie jest znana ze swoich  serów, warto spróbować tych sprowadzanych z innych wysp. Wytwarzane tradycyjnymi metodami, w większości są to sery kozie, owcze czy  mieszane, każda wyspa ma swój własny, charakterystyczny dla niej specjał. Poniżej kilka sztandarowych przykładów:

Majorero  – jeden z najbardziej znanych serów kozich  z Fuerteventury, wielokrotnie wybierany jako najlepszy ser na świecie, posiada charakterystyczną czerwonawą skórkę (za sprawą papryki) oraz słodko-kwaśny środek.

Flor de Guia – owczy ser z Gran Canarii o żółtawej skórce i kremowym, lekko gorzkawym miąższu. Został nagrodzony złotym medalem podczas światowych nagród za sery w 2003 roku w Londynie. Wyprodukowano go w północno-zachodniej części Gran Canarii z mieszanki mleka krowiego i owczego.

Palmero – wędzony ser z surowego mleka koziego z La Palmy i jest powszechnie znany w całej Hiszpanii.

Queso Herreño – kozi ser z El Hierro


Najlepiej strzeżoną tajemnicą Teneryfy jest wino. Górzysty krajobraz wyspy i bogata w minerały gleba od wieków kwitną winnice, wytwarzając doskonałą suchą i kwaśną biel oraz łatwą do picia czerwień. Na wyspie znajduje się wiele winnic, które oferują degustacje win. Najlepsze to Bodegas Monje (Camino Cruz de Leandro 36) i Vinedos Angola (C Gral 7).

Dla mnie numerem 1 jest wytwarzane jedynie na Teneryfie delikatne wino bananowe. O nim i wyjątkowych specjałach bananowych np. chipsach pikantnych poczytajcie tutaj.



Kawa różne ma imię?
☕️
Barraquito ta z Teneryfy to połączenie mleczka skondensowanego, likieru cytrusowego, espresso i spienionego mleka, zwieńczone cynamonem oraz skórką z cytryny lub limonki, z roku na rok zyskuje coraz liczniejsze grono fanów. Warto choć raz spróbować i poczuć smak wakacji.  Uproszczoną wersją kawy barraquito jest café leche lechebardzo słodka kawa!!!

Oto prosty przepis na domowe Barraquito (200ml) :

  • 1 shot espresso
  • 2 łyżki mleka skondensowanego, słodzonego
  • 1-2 łyżki likieru 
  • spienione mleko 
  • kawałek skórki z cytryny i ewentualnie skórki z pomarańczy
  • szczypta cynamonu

Do szklanki wlać mleko skondensowane, dodać likier oraz wlać gorące, spienione mleko, aż do brzegów szklanki. Dodać shot kawy, uważając żeby poszczególne warstwy się nie połączyły. Na końcu dodać skórkę z cytryny i posypać cynamonem.


Miód Palmowy jest rzadszy i ciemniejszy niż miód pszczeli, pozyskiwany z palm. Jest to rodzaj syropu pozyskiwanego z serca palmy daktylowej na Wyspach Kanaryjskich. Dzięki intensywnemu smakowi i ciemnemu kolorowi jest używany do wyrobu wielu typowych deserów Archipelagu.

Jeśli chodzi o jego produkcję, mieszkańcy wysp kanaryjskich, wspinają się na szczyt palm, aby zdobyć guarapo: muszą przeciąć górne liście, aby zmniejszyć warstwy, aby sok mógł zostać skierowany na zewnątrz palmy. Po zebraniu płynu gotuje się go przez powolne gotowanie, aż do uzyskania miodu palmowego.Miód jest naprawdę dobry i bardzo zdrowy. Możecie go kupić będąc na wycieczce na Masce lub w niektórych sklepach spożywczych na Teneryfie.


Pamiętajcie degustację dań, warto rozpocząć od zamówienia dzbanka pachnącej owocami Sangrii. Podstawowy skład tego magicznego napoju to czerwone wino + liker (koniak, cava) + owoce (cytryna, jabłko, truskawki, banany, pomarańcze….) + cukier + lód = orzeźwiająca mieszanka wybuchowa. Nazwa „Sangria” pochodzi od hiszpańskiego słowa „sangre” oznaczającego krew, bo taki właśnie kolor ma ten drink. Skład podstawowy jest taki jak powyżej, ale każda rodzina restauracja posiada swój własny sekretny przepis na przygotowanie unikatowej wersji. I faktycznie jedna Sangria drugiej nierówna. Czasem przypomina smak kompotu i jest bardzo zdradliwa, gdyż można wypić jej (za)dużo i nagle zorientować się, że jesteśmy nie trzeźwi!


Na koniec, nie można zapomnieć o słodkościach. Niesamowity deser Bienmesabe to kanaryjska specjalność wykonana z migdałów, jajek, cynamonu i cukru. Tłumaczenie dosłowne brzmi: „dla mnie smakuje dobrze”, więc bienmesabe jest koniecznością dla każdego podróżnika na Teneryfę., czy quesillo - rodzaj hiszpańskiego flana z dodatkiem karmelu.




Odkryjcie koniecznie te lokalne smaki Teneryfy i pozwólcie sobie na kulinarną podróż po tej wspaniałej hiszpańskiej wyspie.


Smacznego!

Więcej informacji o podróży na Teneryfę na własną rękę znajdziecie w lupce TENERYFA i HISZPANIA lub poniżej.

Obserwujcie Nas na FB: Budget Globe Travel i Instagramie

Blog: budgetglobetravel.blogspot.com

Zapoznajcie się i wyruszcie ku przygodzie!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

KORFU -WYSPA - ZIELONY KOLCZYK NA UCHU MORZA - TANIO? CZY TO MOŻLIWE

SARDYNIA - NAJPIĘKNIEJSZE PLAŻE. RAJSKIE WAKACJE NA WŁOSKIEJ WYSPIE

KORFU - NIETUZINKOWE PLAŻE , CISZA, NATURA, CZYLI ODPOCZYNEK PO NASZEMU