KORFU - JAK SMAKUJE WYSPA - KULINARNE DOZNANIA - CO WARTO SPRÓBOWAĆ
KORFU - JAK SMAKUJE WYSPA - KULINARNE DOZNANIA - CO WARTO SPRÓBOWAĆ
Będąc na Korfu musicie skosztować najsłynniejszych potraw greckich i tradycyjnych potraw z Kerkyry. Przez cały dzień i noc zapach jedzenia wypełnia wyspę i z pewnością zabierze Was do tradycyjnej restauracji, gdzie odkryjecie niezapomnianą kuchnię śródziemnomorską. W kuchni Grecji i Korfu dominują lokalne produkty, takie jak mięso, ryby, oliwa z oliwek, warzywa i sery, które zaskoczą każdego. Na całej wyspie Korfu bardzo ważne są niektóre tradycyjne produkty, takie jak lokalny miód, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i jogurt owczy, ale także niektóre lokalne przepisy, takie jak „Pastitsada” i „Sofrito” i są naprawdę doskonałe.
Tradycyjne przystawki Korfu to Numbulo i Burduni.
Numbulo to szczególna szynka, którą można znaleźć tylko na wyspie Kerkyra i jest przygotowywana z wędzonego fileta wieprzowego.
Burduni wygląda jak kiełbasa, zrobiona z krwi wieprzowej, wątróbek, cebuli i przypraw, zjesz ją smażoną i pokrojoną w małe plasterki. Nie jest łatwo znaleźć ten starter w restauracji.
Inne rodzaje wędlin, które można znaleźć na Korfu, to kiełbaski, bekon i „salado”, czyli niewędzone salami.
Oliwa i oliwki. Korfu gajami oliwnymi stoi więc obok ich owoców nie można przejść obojętnie. Oliwek próbowaliśmy na miejscu w różnych odsłonach i były przepyszne, a butelki z oliwą nie omieszkaliśmy zabrać ze sobą do domu.
Horiatiki sałatka po grecku. Słynna sałatka grecka przygotowywana jest z pomidorów, ogórków, cebuli, papryki, sera Feta, czarnych oliwek i oliwy z oliwek.
Grecy kochają mięso, a w restauracjach na Korfu można znaleźć wiele dań mięsnych.
Znane w całej Grecji, które trzeba spróbowac to „Souvlakia” czyli szaszłyki w różnych odsłonach, “Stifado” cielęcina gotowana z cebulą i sosem pomidorowym) i pyszny Giouvetsi jagnięcina gotowana w dużym garnku z ryżem. Tradycyjne potrawy przygotowywane z mięsa mielonego to “Bifteki” duże klopsy nadziewane serem, cebulą i papryką, a następnie grillowane, “Mousaki” różne warstwy ziemniaków, bakłażanów i śmietany oraz “Papoutsakia” bakłażany gotowane w piekarniku i nadziewane serem. Tradycyjne dania mięsne Korfu to Sofrito cielęcina gotowana w sosie winnym, czosnku i białym pieprzu, grillowana jagnięcina, zupa z indyka Avgolemono.
Pastitsada To tradycyjne greckie danie pochodzi z Korfu i zazwyczaj składa się z kawałków koguta lub wołowiny. Mięso jest głównie smażone, a następnie smażone w aromatycznym sosie na bazie pomidorów wraz z cebulą, czosnkiem, oliwą z oliwek, winem i różnymi przyprawami, które zazwyczaj obejmują gałkę muszkatołową, cynamon i goździki. To podstawowe danie w każdej tradycyjnej tawernie na Korfu, tradycyjnie podawane na makaronie penne lub spaghetti, a od czasu do czasu posypane tartym serem.
Pita Gyros grecki fast food. Tani i naprawdę dobry.
Dla tych, którzy jeszcze tego nie wiedzą,
Pita Gyros to dziwny rodzaj kanapki, którą można znaleźć wszędzie w Grecji! Składa się z pity wypełnionej pieczonym mięsem wieprzowym lub jagnięcym, frytkami, świeżymi pomidorami, cebulą i greckim sosem Tzatziki, który jest doskonałym połączeniem jogurtu, ogórków i czosnku.
Jak widać na Korfu bardzo nam smakował!
Warzywa podawane są nie tylko z daniami głównymi, ale bardzo często stanowią główny składnik dań specjalnych. Niektóre bardzo znane i pyszne potrawy to bakłażany Imam - bakłażany nadziewane cebulą, pomidorami i zapiekane w piekarniku), Briam - ziemniaki, bakłażany, cukinia i pomidory gotowane w piekarniku oraz faszerowane pomidory i papryki są nadziewane z ryżem i pomidorami. Miejscowi bardzo lubią też dzikie zioła jak Tsigareli smażone z czosnkiem i pieprzem czy Agriolachane gotowana i podawana z oliwą z oliwek i cytryną.
Najpopularniejsze sery na Korfu, które można znaleźć w każdej restauracji, to ser Feta przygotowywany z mleka koziego w wersji na ostro, Manuri biały i smaczny, również z mleka koziego, Kefalotiri specjalny ser o twardej konsystencji, który idealnie nadaje się do utarcia na spaghetti. Skosztujcie tradycyjnego sera z Korfu Tirokafteri miękki ser z pieprzem, który dobrze posmarować chlebem i Ladotiri ser ostro-pikantny dodawany do lokalnych potraw. Na plaży smakuje najlepiej!
Jeśli zajrzycie do cukierni na wyspie , zdacie sobie sprawę, że możecie znaleźć wszystko, co lubicie ze śmietaną, czekoladą lub owocami.
W każdym razie, jeśli szukacie czegoś tradycyjnego, łatwo to znajdziecie, tylko zwróćcie uwagę, gdy zobaczycie ciasto z orzechami, migdałami i cynamonem. Najbardziej znane to Kataifi i Baklavà.
Jest też pasta ptysiowa pokryta cukrem i cynamonem i wypełniona specjalnym kremem o nazwie Bougatsa. Musicie spróbować słynnej Sicomada, rodzaju ciasta przygotowanego z suszonych fig, migdałów, skórki pomarańczy, pieprzu, cynamonu, wina i ouzo.
Tradycyjne słodycze, które można znaleźć tylko na Korfu, to Tsaletia rodzaj chleba z rodzynkami i kukurydzą, który jest smażony i posypany cukrem, Fogatsa rodzaj rogalika i Tzintzola, robiony suszonych jujub tzw. daktyli chińskich , rodzynek i sezamu. Mniam
Najlepszym zakończeniem posiłku jest grecka kawa. Dla mieszkańców Korfu przygotowanie go jest jak rytuał. Pamiętajcie! Musicie pić bardzo powoli, aby kawa osiadła na dnie filiżanki. Do wyboru macie Pikros kawę grecką gorzka , Metrio słodką lub Gliko bardzo słodką.
Korfu i Sycylia śą jedynym miejscem w Europie , gdzie można znaleźć Kum Quat, dziwny rodzaj mandarynki.Ten mały owoc został sprowadzony w 1850 roku przez Anglików i dziś jest używany do produkcji najsłynniejszego likieru Korfu, Kum Quat. W lokalnych sklepach można dostać marmolady, owoce w słodkim syropie, a nawet kosmetyki z kumkwatów. Kandyzowane nie przypadły nam do gustu, za to likier przywieźliśmy ze sobą w walizce. Likiery w kolorze pomarańczowym są słodkie, żółte zaś bardziej kwaśne.
Jeśli chodzi o wina, produkcja na Korfu była świetna w starożytności, ale Wenecjanie narzucili uprawę drzew oliwnych i dziś jest bardzo mało obszarów, gdzie rosną winogrona. Wina, które nadal są produkowane na wyspie Korfu to Petrokoritho, Fraula i Skopelitiko - wina czerwone, natomiast Kakotrygis, Martzavi, Afioni i Robola - białe. Lokalne wino w plastikowych 1,5 l butelkach schłodzone idealnie sprawdza się na plaży w upalny dzień. Mieszkańcy wyspy często też sami produkują własne domowe wino i jest to popularna tradycja.
Corfu Beer to lokalne piwo produkowane w Arillas. Jest smaczne, ale specjalnych fajerwerków się nie spodziewajcie. Jednak dobrze schłodzone przyjemnie orzeźwi więc warto go spróbować. Piwo imbirowe to kolejny popularny napój produkowany na wyspie . To orzeźwiający napój, klinicznie udowodniono, że ma właściwości przeciwwymiotne, przeciwutleniające i przeciwgorączkowe, a także pobudza krążenie krwi. Tsitsibira podobne do piwa, które jest bardzo smaczne, świeże, przygotowywane ze świeżego jest wytwarzane z soku z cytryny , cukru i imbiru i jest bezalkoholowe. Zostało sprowadzony na Korfu przez Anglików w latach i od tego czasu stało się popularnym napojem na wyspie.
.
Komentarze
Prześlij komentarz