SANTORINI - WINA MIŁOŚCI - SZLAKIEM WINNIC

 


Uprawa winorośli na Santorini sięga 3500 lat wstecz. Znaleziska z wykopalisk prehistorycznego miasta Akrotiri pokazują, że uprawa winorośli, produkcja wina i handel winem były ważnymi zajęciami mieszkańców. Erupcja wulkanu w XVII wieku doprowadziła do wyginięcia wszelkich śladów życia ludzkiego i roślinności na wyspie na około trzy stulecia. Według Herodota pierwszymi kolonistami, którzy udali się na Santorini po katastrofie, byli Fenicjanie, którzy, podobnie jak ich zwolennicy, musieli stawić czoła ekstremalnemu ekosystemowi, aby przetrwać. Aby zaspokoić swoje potrzeby żywnościowe, starali się uprawiać różne gatunki roślin, które przywieźli ze sobą i które były im dobrze znane.Tylko winorośl zdołała przetrwać przez wieki w niegościnnym środowisku Santorini. Jest rośliną łatwą do adaptacji i szczególnie wytrzymałą, jeśli chodzi o gorące i suche warunki panujące na wyspie, a jednocześnie posiada bogaty i silny system korzeni, które penetrują ziemię. Miejscowi nazywają „aspa” to twarde, twarde podłoże, które zostało utworzone przez kolejne warstwy materii wulkanicznej, w tym popiołu, lawy, pumeksu i rdzy, i które podczas kolejnych erupcji pokrywało wapienne i łupkowe podłoże. Drobna, piaszczysta gleba, uboga w składniki odżywcze, z niską zawartością argilu, chroniła winnice Santorini przed wszy winorośli. Dziś są jedną z nielicznych samozakorzenionych winnic w Europie.

Plantatorzy winorośli mogą odnowić swoje winnice za pomocą warstw i szczepienia, bez ponoszenia dodatkowych kosztów zakupu szczepionych podkładek amerykańskich, które są podatne na różne infekcje. Korzenie rodzimych odmian rosną bezpośrednio w glebie wulkanicznej przez wiele stuleci.


Assyrtiko, athiri, aidani, mandilaria, mavrotragano, boudomato, potamisi i gaidouria to tylko niektóre z około czterdziestu odmian winorośli uprawianych na 3706 akrach winnic na Santorini. Średni plon z 1000 m2 jest bardzo niski, blisko 350 kg; jego jakość jest jednak niezwykle wysoka. Zwykle produkcja wynosi do 4500 ton, a całkowita produkcja wina do 3200 ton. Bywają jednak lata, w których produkcja jest wyjątkowo niska ze względu na złe warunki pogodowe.

Lokalne odmiany winorośli produkują wysokiej jakości wina, które w pełni odzwierciedlają unikalny ekosystem Santorini. Assyrtiko jest główną odmianą na wyspie, ponieważ stanowi około 80% produkcji winogron. Jest to multidynamiczna odmiana o doskonałych zdolnościach adaptacyjnych do różnych warunków bioklimatycznych. Dlatego jej uprawa rozprzestrzeniła się niemal w całej Grecji. Odmiana assyrtiko w ekosystemie Santorini nabiera wyjątkowego wyrazu, dając wina o metalicznym charakterze, bujnej treściwości i wysokiej zawartości alkoholu, przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej kwasowości i świeżości.

Athiri to biała odmiana pochodzenia kreteńskiego, wczesna, aromatyczna iz dużą zawartością alkoholu, używana głównie do mieszania z assyrtiko.



Uprawiana w małych ilościach odmiana Aidani, charakteryzująca się ostrym, a jednocześnie delikatnym aromatem, stosowana jest głównie z assyrtiko w celu dodania aromatu do vinsanto.

Mandilaria jest najbardziej rozpowszechnioną czerwoną odmianą na wyspie, jak również na pozostałych wyspach Morza Egejskiego. Charakteryzuje się szczególnie żywą barwą, średnią zawartością alkoholu i wysoką kwasowością. W wielu przypadkach jest mieszany z białym assyrtiko do produkcji czerwonych win wytrawnych. Winogrona odmiany Mantilaria są tradycyjnie suszone na słońcu w celu uzyskania słodkiego czerwonego wina.

Mavrotragano to czerwona autochtoniczna odmiana Cyklad, która zyskała uznanie w ciągu ostatnich kilku lat. Jego uprawa rozwija się, ponieważ produkuje wina o wysokiej zawartości alkoholu, pełne pierwiastków fenolowych i koloru oraz ma niesamowitą zdolność leżakowania.





Wina
W latach 70. etykieta VQPRD (Vin de qualité produit dans une région determinée) była zgodnie z prawem przyznawana wytrawnym i słodkim białym winom produkowanym z odmian assyrtiko, athiri i aidani na wyspach Thira i Thirasia. Istnieją trzy rodzaje win, które mogą nosić „nazwę pochodzenia najwyższej jakości”. Świeże, chłodne, ale żywiołowe wytrawne białe wino o wysokiej kwasowości i metalicznym charakterze. Nykteri, które reprezentuje tradycyjny rodzaj białego wina Santorini. Jest to wino dojrzałe, mieszane, z dużą zawartością alkoholu, leżakujące w beczce przez kilka miesięcy. Nadano mu tę nazwę, ponieważ w przeszłości cała procedura winifikacji odbywała się w nocy, kiedy temperatura była niska i nie było światła słonecznego, aby zminimalizować ryzyko utleniania się i psucia się produktu. Wyjątkowe vinsanto, czyli słodkie, suszone na słońcu białe wino. Vinsanto produkowane jest z bardzo dojrzałych białych winogron, które są suszone przez wiele dni w gorącym słońcu Santorini, aby uzyskać skoncentrowane, słodkie, złociste wino o mocnym aromacie rodzynek, suszonych fig, miodu, suszonych owoców i kawy. Vinsanto dojrzewa przez wiele lat w dębowych beczkach i jeszcze dłużej leżakuje w butelkach. 

Chcesz degustować w winnicy ? Jest wiele na wyspie.
Poniżej różne warte odwiedzenia. Wejdź na ich stronę i umów się na degustację.



Winnice Argyros sięgają tradycją XIX wieku i należą do najstarszych na wyspie. Winiarnia i centrum dla odwiedzających ma nowoczesną architekturę. Czwarta generacja właścicieli wytwarza trzy rodzaje białych Assyrtiko, Aidani , czerwone Mavrotragano, a także słodkie Vinsanto

W posiadłości winiarskiej Gaia powstaje rocznie około 130 000 butelek białego wina z miejscowej odmiany Assyrtiko, natomiast wino czerwone pochodzi w winnic na Peloponezie. Winiarnia powstała w 1994 roku w dawnym klubie, na brzegu morza. Degustować można wina białe i czerwone siedząc na tarasie nad brzegiem morza. Warto posmakować białego Thalassist dojrzewającego pod morską wodą.

Winiarnia Vassaltis znajduje się niedaleko miejscowości Vourvoulus. Powstają tam dobre, kupażowane wina z miejscowych odmian Assyrtiko, Aidani i Nassitis.

Winiarnia Venetsanos zbudowana w 1947 roku na nadbrzeżnym klifie. Dzisiaj jest tam centrum turystyczne, a wino jest produkowane w nowej winiarni, położonej w pobliżu. Degustacja odbywa się na skalistym tarasie.

My polecamy winiarnię  Artemis Karamolegos Winery Super miejsce tworzone z pasją do historii winnicy.


Poniżej inne posty dotyczące Santorini. Zapoznaj się. Pytaj, komentuj.
Więcej informacji o podróży na Santorini na własną rękę znajdziesz w lupce Santorini i Grecja lub poniżej.
Zapoznaj się i wyrusz ku przygodzie!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

KORFU -WYSPA - ZIELONY KOLCZYK NA UCHU MORZA - TANIO? CZY TO MOŻLIWE

SARDYNIA - NAJPIĘKNIEJSZE PLAŻE. RAJSKIE WAKACJE NA WŁOSKIEJ WYSPIE

KORFU - NIETUZINKOWE PLAŻE , CISZA, NATURA, CZYLI ODPOCZYNEK PO NASZEMU