SANTORINI - KULINARNE DOZNANIA - CO WARTO SPRÓBOWAĆ
Poznanie Santorini kulinarnie to zdecydowanie wystarczający powód, aby tu przyjechać. Znajdziecie tu zarówno potrawy typowe dla całej Grecji, jak i te lokalne, czyli znane tylko na Santorini. Rządzą tu ryby, owoce morza, bakłażany, pomidory, sery oraz oliwki.
Καλή όρεξη!
Smoked eggplant, czyli wędzony bakłażan… Jest to w zasadzie pasta z białego bakłażana, u nas nieznanego, o lekko wędzonym smaku. To tradycyjna przystawka na Santorini.
Tomatoe balls, czyli pomidory smażone z ziołami... Jest to także tradycyjna przystawka na tej wyspie. Może smakować różnie w zależności od restauracji. Najlepsze jadłam w Perissie w rybnej tawernie.
Dakos, czyli santoryńskie bułeczki z pomidorami i serem… Oczywiście to także tradycyjna santoryńska przystawka. Zdawać by się mogło, że nic nadzwyczajnego, a jednak połączenie tych smaków to mistrzostwo.
Santorini fava purée z wędzonym śledziem, migdałami oraz koperkiem… ciekawym smak tradycyjnej przystawki, której głównym składnikiem jest pasta z żółtego groszku.
Backed eggplant, czyli pieczony biały bakłażan z czosnkiem i cebulką… To także małe danie, czyli tzw. starter choć mi w zupełności wystarczył na lekką kolację. Mimo iż bakłażan okraszony jest oliwą, całe danie wcale nie jest ciężkie. Biały bakłażan nie chłonie tak tłuszczu jak znana nam ciemna odmiana. Na pewno wyrazistego smaki dodaje cebula oraz czosnek.
Fish Jak to nad morzem, ryby oraz owoce morza na wyciągnięcie ręki, a w zasadzie buzi. Grillowane świeże rybki palce lizać.
“Kontosouvli”, czyli coś dla mięsożerców… Jest to pieczona lub grillowana wieprzowina, zawieszona na metalowych szpikulcach, podawana z tzatziki, pitą oraz pieczonymi ziemniakami.
Old Santorini, czyli sałatka z marynowanym dorszem oraz ziemniakami… to moje odkrycie oraz hit wyjazdu. Danie rewelacyjne, które idealnie trafiło w moje ulubione smaki. Głównym składnikiem jest surowy dorsz marynowany w zalewie cytrynowej, gotowane ziemniaki, kapary, zioła oraz oliwa z oliwek, które pięknie łączy się z sokiem z cytryny. Ryba w tym połączeniu jest zimna, zaś ziemniaki ciepłe, co także dobrze współgra.
Sałatka Santorini, czyli miks warzyw, takich jak pomidorki koktajlowe, kapary, liście dzikich kaparów, ogórek santoryński, olwiki, cebula w połączeniu z serem chloro.
Ekmek Kataifi, czyli tradycyjny deser, który na pierwszy rzut oka przypomina baklavę.
Jeśli traficie do Perissy koniecznie wybierzcie się do piekarni prowadzonej przez wielopokoleniową rodzinę santorińską. Przeżycie niezapomniane. Kawa i przysmaki tam podawane. Wow - mniam.
Poniżej inne posty dotyczące Santorini. Zapoznaj się. Pytaj, komentuj.
Więcej informacji o podróży na Santorini na własną rękę znajdziesz w lupce Santorini i Grecja lub poniżej.
Obserwuj Nas na FB: Budget Globe Travel i Instagramie
Zapoznaj się i wyrusz ku przygodzie!
Komentarze
Prześlij komentarz