DUBAJ - KULINARNE DOZNANIA - CO WARTO SPRÓBOWAĆ

Kulinarnie Dubaj to kuchnie z całego świata. 
Spróbujesz tu wszystkiego co lubisz i trzeba przyznać, że jakość oferowanych dań jest na najwyższym poziomie. 
Polecamy street food w Deira! Warto szukać małych kameralnych restauracji, gdzie właściciele chcą przekazać to co najlepsze w ich rodzimej kuchni.
شهية طيبة



HUMMUS
Ten popularny dip jest niezwykle prosty w przygotowaniu – składa się z ciecierzycy, sezamowej pasty tahini, oliwy z oliwek, czosnku i soku z cytryny. Hummus stanowi podstawę niemal każdej bliskowschodniej pasty, i często jest też używany w formie przystawki. Najlepiej smakuje ze świeżo upieczonym khubz (arabskim płaskim chlebkiem), jako pasta na chleb lub dodatek do grillowanego mięsa. Teraz ten uniwersalny dip można wypróbować w kilku smakach, z burakiem, awokado i innymi dodatkami, ale najczęściej sięgamy po oryginał. 



LEBNEH
Odrobina labneh – gęstego jogurtu – złagodzi smak najpikantniejszych potraw. To także sekretny sos babć z całego regionu. Podawany z oliwą z oliwek i zaatarem znakomicie sprawdza się jako dip. Jest też ważnym składnikiem wielu arabskich i emirackich potraw. Miłośnicy słodkości powinni skosztować sernika z labneh i innych przyrządzanych z nim deserów.





MANAKISH
Pierwotnie proste, płaskie pieczywo manakish z czasem przeistoczyło się w coś na wzór pizzy, którą często podaje się z zaatarem, serem i przyprawioną, mieloną wołowiną lub jagnięciną, ale koniecznie musisz skosztować przyciągającą tłumy wersję z zaatarem. Ciasto jest świeżo pieczone każdego dnia i podawane z solidną dawką klasycznej mieszanki ziół i przypraw, takich jak oregano, tymianek i sumak.





TABBOULEH
Lekka wegetariańska sałatka pochodząca z Lewantu, która przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego jedzenia. Zazwyczaj przyrządza się ją z kaszy bulgur, drobno posiekanej pietruszki, pomidorów, cebuli i świeżej, aromatycznej mięty. Ta wspaniała sałatka stanowi znakomity wstęp do pełnego arabskiego posiłku.




FATTOUSH
To kolejna opcja dla wegetarian: nieco pożywniejsza sałatka składająca się zazwyczaj z kawałków opiekanego lub smażonego chleba. Łączy się ją z warzywami i ziołami, jakie można znaleźć w kuchni, głównie pomidorami, ogórkami i rzodkiewkami, a także nasionami granatu, które dodają potrawie smaku i koloru. Ta pożywna sałatka jest często jedzona jako przystawka, ale może służyć jako danie główne dla osób dbających o linię.



FALAFEL
Klasyczna przekąska w formie smażonej kulki z mielonej ciecierzycy lub bobu i mieszanki delikatnych przypraw. Falafel, będący idealną potrawą kuchni ulicznej, można jeść sam, maczając go w sosie tahini, lub jako pyszne nadzienie w picie lub płaskim pieczywie. Niezależnie, w jakiej formie skosztujesz tego przysmaku, pokochasz jego smak i chrupką konsystencję.




SHISH TAWOOK
Jedną z podstawowych potraw występujących na stole każdego szanującego się bliskowschodniego domostwa jest shish kebab, czyli dowolne mięso opiekane i podawane na szpikulcu. Ogromną popularnością w Dubaju  cieszy się shish tawook, czyli tradycyjny kebab z kurczaka marynowanego w specjalnej mieszance przypraw i pieczonego w oryginalnym piecu tandoori. Opiekane w ten sposób mięso, podawane z pastą czosnkową, to prawdziwa uczta dla podniebienia.



SHAWARMA
 Dubajska potrawa numer jeden od dziesięcioleci. Mięciutkie, bogato przyprawione kawałki kurczaka są opiekane na obracającym się rożnie, a następnie podawane w chlebku pita z kruchą sałatą, frytkami, sosem tahini i pastą czosnkową. Jeden kęs i zrozumiesz, dlaczego szawarmy są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej przyjaznych dla portfela potraw Dubaju. To znakomity przysmak na każdą okazję, który jest przyrządzany również z jagnięciny oraz z pikantnymi meksykańskimi przyprawami.




UMM ALI
Arabska odmiana klasycznej angielskiej potrawy „bread and butter pudding” – dobre umm ali jest słodkie, pożywne i niezwykle kremowe. Choć występuje w wielu wersjach, tradycyjnie podaje się je z orzechami. Ten deser jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno.  Deser ten można znaleźć w całym mieście: od bufetów hotelowych po uliczne stragany.


KUNAFA
Ser w deserach to żadna nowość, ale nie codziennie widzi się całe bloki słonego, ciągnącego się sera jako element pysznego deseru, takiego jak – kunafa. Może to brzmieć dziwnie, ale połączenie gęstego syropu ze słonym serem i słodkimi dodatkami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Nie żałuj sobie syropu, jeśli masz słabość do słodyczy, lub pomiń ten element i delektuj się miękkim, serowym deserem.


Więcej informacji o podróży do Dubaju na własną rękę znajdziesz w lupce Dubaj lub poniżej.
Zapoznaj się i wyrusz ku przygodzie!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

KORFU -WYSPA - ZIELONY KOLCZYK NA UCHU MORZA - TANIO? CZY TO MOŻLIWE

SARDYNIA - NAJPIĘKNIEJSZE PLAŻE. RAJSKIE WAKACJE NA WŁOSKIEJ WYSPIE

KORFU - NIETUZINKOWE PLAŻE , CISZA, NATURA, CZYLI ODPOCZYNEK PO NASZEMU