APULIA - KULINARNE DOZNANIA - CO WARTO SPRÓBOWAĆ
Zwane także „recchitelle” lub „strascinati”, to jedno z najbardziej reprezentatywnych dań typowych dla Apulii, zwłaszcza w prowincji Bari. Potrawa przygotowywana jest w całym kraju. Jej podstawą są makaron, oliwa z oliwek (na przykład La Masseria z Bottega del Gusto) i rzepa brokułowa. Niekiedy podawana jest z różnymi dodatkami – na przykład z sosem pomidorowym.Rzepa jest typowym warzywem w rolnictwie południowych Włoch, w szczególności w Lazio, Apulii, Molise i Kampanii. Obecna jest na stołach od jesieni do zimy. Ceni się ją, ponieważ zawiera minerały, witaminy, przeciwutleniacze i jest niskokaloryczna.
Jeśli o street foodzie mowa to nie można zapomnieć królujących w Apulii panzerotti. To pieróg w kształcie półksiężyca nadziany mozzarellą i pomidorami. Jego powstanie przypisuje się anonimowemu piekarzowi lub nieznanej gospodyni. Resztki ciasta chlebowego zamieniono w małą pizzę, napełniono pomidorem i mozzarellą i zamknięto w kształcie półksiężyca. Jest to\ przykład cucina povera, kuchni skromnego, prostego pochodzenia, która pomimo prostoty podbiła serca nie tylko Włochów. Przepyszny!
Puccia salentina
Puccia to format chleba, typowy dla tradycji Apulii. Spacerując ulicami Salento i zaułkami Tarentu można natknąć się na całkowicie autentyczną wersję fast fooda: pucceria. W tych małych miejscach będziecie mogli delektować się smakiem oryginalnej puccia, gotowanej w piecu opalanym drewnem. Nazwa tej kanapki pochodzi od określenia, którym nazywano chleb wojskowy: „buccellatum”, czyli kąsek. Wyróżniają się trzy warianty: miękki i chrupiący ten z oliwkami alla pizzaiola, pachnące i puste w środku tej bardziej klasycznej. Łatwy w transporcie, jest jednym z najbardziej lubianych potraw ulicznych.Ricci di mare
Jeśli już mowa o frutti di mare, z których słynie Apulia, to trzeba wspomnieć o ricci di mare, jeżowcu. Jeżowce są łowione po adriatyckiej stronie wybrzeża Salento, gdzie dno morskie jest niskie i skaliste. Jeżowce mają niesamowity, delikatny i słodki smak morza. Ich czerwony kolor jest także bardzo zachęcający! Jeżowce w Apulii najczęściej je się bardzo prosto, z chlebem lub z makaronem. Miejscowością słynącą z ricci di mare jest San Foca w prowincji Lecce.
Pettole
Cartellate
Taralli
I na koniec przysmak dla miłośników bardziej słonych przekąsek, a mianowicie taralli. Jeśli zastanawiacie się, co zjeść w Apulii, to muszą być taralli, bo obok oliwy i wina, to jeden z symboli Apulii. Wytwarza się je z trzech podstawowych składników: mąki pszenicznej, oliwy z oliwek oraz białego wina. Ręcznie zaplatane w małe okrągłe obwarzanki, w ósemki lub warkocze są następnie wrzucane do wrzątku, co zapewni później gładką i błyszczącą powierzchnię. Po obgotowaniu wstawia się je do piekarnika na około pół godziny. Warto dodać, że Włosi, szczególnie mieszkańcy Apulii, traktują taralli jak klasyczne pieczywo, przegryzają nim sery, wędliny, a także wrzucają do zup zamiast grzanek.
Komentarze
Prześlij komentarz