APULIA - KULINARNE DOZNANIA - CO WARTO SPRÓBOWAĆ

Kuchnia Apulii jest bardzo różnorodna. 
Malutkie miasteczka zaskakują tradycyjnymi specjałami.
Lokalna kuchnia zachwyca.
Koniecznie trzeba ją smakować.
Buon appetito!






Orecchiette con cime di rapa

Zwane także „recchitelle” lub „strascinati”, to jedno z najbardziej reprezentatywnych dań typowych dla Apulii, zwłaszcza w prowincji Bari. Potrawa przygotowywana jest w całym kraju. Jej podstawą są makaron, oliwa z oliwek (na przykład La Masseria z Bottega del Gusto) i rzepa brokułowa. Niekiedy podawana jest z różnymi dodatkami – na przykład z sosem pomidorowym.Rzepa jest typowym warzywem w rolnictwie południowych Włoch, w szczególności w Lazio, Apulii, Molise i Kampanii. Obecna jest na stołach od jesieni do zimy. Ceni się ją, ponieważ zawiera minerały, witaminy, przeciwutleniacze i jest niskokaloryczna.

 

Riso,patate e cozze
To danie ze starożytnej tradycji Apulii. Tzw. biedne danie, którego składniki to ryż, ziemniaki i małże, ale także cebula, pomidor, pietruszka, pecorino romano i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, która jest kolejnym kluczowym elementem kuchni apulijskiej i ogólnie śródziemnomorskiej. Przyjmuje nazwę Tièdde alla Bari w Bari i Taieddhra w Salento, w każdym razie zawsze mówimy o tym samym daniu, przepisie, który łączy Apulię.Uczta dla podniebienia.




Focaccia barese
Na pytanie, co zjeść w Apulii, odpowiedź zawsze będzie brzmiała, focaccia barese. Korzeni foccaci upatruje się już w czasach antycznych, jednak jej apulijska forma miała powstać w Altamurze jako wariant tradycyjnego chleba. Dzisiaj focaccia barese to symbol apulijskiego street foodu. Istnieje wiele różnych wariantów focacci, ale tradycyjna to ta z pomidorkami i czarnymi oliwkami na wierzchu. Będąc w Bari nie zapomnij skosztować. Zaliczana do kategorii comfort food,czyli tradycyjnego jedzenia wywołującego nostalgię.


Panzerotti 
Jeśli o street foodzie mowa to nie można zapomnieć królujących w Apulii panzerotti. To pieróg w kształcie półksiężyca nadziany mozzarellą i pomidorami. Jego powstanie przypisuje się anonimowemu piekarzowi lub nieznanej gospodyni. Resztki ciasta chlebowego zamieniono w małą pizzę, napełniono pomidorem i mozzarellą i zamknięto w kształcie półksiężyca. Jest to\ przykład cucina povera, kuchni skromnego, prostego pochodzenia, która pomimo prostoty podbiła serca nie tylko Włochów. Przepyszny!


Puccia salentina

Puccia to format chleba, typowy dla tradycji Apulii. Spacerując ulicami Salento i zaułkami Tarentu można natknąć się na całkowicie autentyczną wersję fast fooda: pucceria. W tych małych miejscach będziecie mogli delektować się smakiem oryginalnej puccia, gotowanej w piecu opalanym drewnem. Nazwa tej kanapki pochodzi od określenia, którym nazywano chleb wojskowy: „buccellatum”, czyli kąsek. Wyróżniają się trzy warianty: miękki i chrupiący ten z oliwkami alla pizzaiola, pachnące i puste w środku tej bardziej klasycznej. Łatwy w transporcie, jest jednym z najbardziej lubianych potraw ulicznych. 


Ricci di mare

Jeśli już mowa o frutti di mare, z których słynie Apulia, to trzeba wspomnieć o ricci di mare, jeżowcu. Jeżowce są łowione po adriatyckiej stronie wybrzeża Salento, gdzie dno morskie jest niskie i skaliste. Jeżowce mają niesamowity, delikatny i słodki smak morza. Ich czerwony kolor jest także bardzo zachęcający! Jeżowce w Apulii najczęściej je się bardzo prosto, z chlebem lub z makaronem. Miejscowością słynącą z ricci di mare jest San Foca w prowincji Lecce.


                                                            

Grano dei morti
Pszenica zmarłych, czyli apuliańska colva, to typowy deser regionu Apulii, który przygotowywany jest na cześć święta zmarłych. Jest to danie na bazie pszenicy, następnie doprawione granatem, ciemną czekoladą, orzechami włoskimi i vincotto. Tradycyjny deser, ale o szczególnym smaku, który Was zaskoczy.


Pettole

Znany również jako Pittule , to miękkie kulki z ciasta na zakwasie, typowe dla kuchni Apulii , rozpowszechnione również w Basilicacie i Kalabrii; wykonane z prostego ciasta z mąki, wody, drożdży , a następnie smażone na wrzącym oleju z których można otrzymać zarówno je na słono , doskonałe jako przystawka , jak i na słodko , doskonałe jako deserStarożytna tradycja mówi, o tym, że mają być przygotowywane podczas świąt Bożego Narodzenia, ale dzisiaj przygotowywane się  przez cały rok!


Cartellate

Te aromatyczne, pyszne różyczki z bardzo cienkiej arabeski i smażonego ciasta to bardzo stary deser, którego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Początki sięgają początków cywilizacji. Tradycja głosi, że kobiety z różnych rodzin spotykają się, aby przygotować duże ilości tych świątecznych deserów, mieszając w ten sposób wiedzę i tajemnice, które nadają im jeszcze cenniejszy smak. Istnieje wiele sposobów delektowania się Cartellate, ale najbardziej typowy jest z pewnością namoczony w gotowanym winie, przyprawie uzyskiwanej  z miąszu apulijskich winogron Negroamaro i Malvasia lub z fig. Ale wśród bardzo popularnych i cenionych wariantów, są te zawierające miód, migdały, posypkę cukrową, czekoladę… 


Taralli

I na koniec przysmak dla miłośników bardziej słonych przekąsek, a mianowicie taralli.  Jeśli zastanawiacie się, co zjeść w Apulii, to muszą być taralli, bo obok oliwy i wina, to jeden z symboli Apulii. Wytwarza się je z trzech podstawowych składników: mąki pszenicznej, oliwy z oliwek oraz białego wina. Ręcznie zaplatane w małe okrągłe obwarzanki, w ósemki lub warkocze  są następnie wrzucane do wrzątku, co zapewni później gładką i błyszczącą powierzchnię. Po obgotowaniu wstawia się je do piekarnika na około pół godziny. Warto dodać, że Włosi, szczególnie mieszkańcy Apulii, traktują taralli jak klasyczne pieczywo, przegryzają nim sery, wędliny, a także wrzucają do zup zamiast grzanek.




Buon appetito!






Więcej informacji o podróży do Apulii na własną rękę znajdziesz w lupce Apulia i Włochy lub poniżej.
Zapoznajcie się i wyruszcie ku przygodzie!





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

KORFU -WYSPA - ZIELONY KOLCZYK NA UCHU MORZA - TANIO? CZY TO MOŻLIWE

SARDYNIA - NAJPIĘKNIEJSZE PLAŻE. RAJSKIE WAKACJE NA WŁOSKIEJ WYSPIE

KORFU - NIETUZINKOWE PLAŻE , CISZA, NATURA, CZYLI ODPOCZYNEK PO NASZEMU