MALEDIWY - KULINARNE DOZNANIA - CO WARTO SPRÓBOWAĆ

Kulinarnie Malediwy to tuńczyk i kokos na śniadanie, obiad i kolację w różnej postaci. Mieszkańcy w 90% żywią się tym co złowią. Zaleca się by turyści jedli to co lokalne w ramach dbania o ekologię. 

                                                                       ކެއުމުގެ އުފާ ހޯދާށެވެ




Mas-huni czyli sałatka z tuńczyka, kokosa, cebulki i limonki skradła moje serce. Podaje się ją na malediwskie śniadanie z plackiem rosti. 

Składniki :  

  • 1 szklanka wędzonego tuńczyka lub kawałków tuńczyka z puszki (pokrojonych w kostkę lub plastry)
  • 1 szklanka kokosa – zeskrobanego/tartego
  • 1 Scotch Bonnet (Chilli) – drobno posiekana
  • ½ szklanki cebuli – drobno pokrojonej
  • ½ szklanki soku z cytryny
  • Sól dla smaku

 Metoda: 

  1. Zmiażdż cebulę i szkocką maskę z sokiem z cytryny i solą.
  2. Dodać tuńczyka i dobrze wymieszać.
  3. Wymieszaj z kokosem.
  4. Podawać z Roshi lub Farata (płaski chleb)


Stek z tuńczyka - cóż brak słów by opisać. 


Cygara
są tu pyszne - dlaczego? to lokalny przysmak: baton z kokosa z karmelizowanym cukrem zawinięty w jego liście tzw. eko baton bounty.



Gulha to typowe i popularne malediwskie short eat. Są to małe knedle w kształcie kuli nadziewane mieszanką tuńczyka, drobno posiekanej cebuli, startego kokosa i chili. W zależności od kucharza czy gospodyni do mieszanki dodaje się kurkumę, sok z limonki i posiekane liście curry. Gotowe gulha są smażone w głębokim tłuszczu. Przybierają rózne kształty i smaki w zależności od tradycji domu. Pycha.



Owoce uprawiane są w większości na wyspie Thoddoo i transportowane na inne wyspy. Soki z owoców mango, papai, arbuza czy kokosa to poznane przeze mnie na nowo smaki. Owoc sugar apple inaczej noni to mój numer 1.




Co ciekawe na Malediwy słodycze importowane są głównie z Polski oraz Malezji. Można tu kupić m.in. czekoladę Wedla i Milkę wytwarzane w Polsce.



Koniecznie trzeba spróbować coca-coli z odsalanej wody oceanicznej, która jest produkowana na wyspie Thulusdhoo - jedynej takiej fabryce na świecie. Butelkowana woda również pochodzi stąd i ma lekko słony smak.




Szukajcie niebanalnych miejsc do zjedzenia.
Kolacja z lokalną społecznością to wrażenia kulinarne, spotkanie  kultur, tradycji i poznanie wspaniałych ludzi.


Lokalnie jest fajnie. Próbujcie, smakujcie, doświadczajcie!

Więcej informacji o podróży na Malediwy na własną rękę znajdziesz w lupce Malediwy lub poniżej.
Zapoznaj się i wyrusz ku przygodzie!





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

KORFU -WYSPA - ZIELONY KOLCZYK NA UCHU MORZA - TANIO? CZY TO MOŻLIWE

SARDYNIA - NAJPIĘKNIEJSZE PLAŻE. RAJSKIE WAKACJE NA WŁOSKIEJ WYSPIE

KORFU - NIETUZINKOWE PLAŻE , CISZA, NATURA, CZYLI ODPOCZYNEK PO NASZEMU