MALEDIWY - KULINARNE DOZNANIA - CO WARTO SPRÓBOWAĆ
Kulinarnie Malediwy to tuńczyk i kokos na śniadanie, obiad i kolację w różnej postaci. Mieszkańcy w 90% żywią się tym co złowią. Zaleca się by turyści jedli to co lokalne w ramach dbania o ekologię.
ކެއުމުގެ އުފާ ހޯދާށެވެ
Składniki :
- 1 szklanka wędzonego tuńczyka lub kawałków tuńczyka z puszki (pokrojonych w kostkę lub plastry)
- 1 szklanka kokosa – zeskrobanego/tartego
- 1 Scotch Bonnet (Chilli) – drobno posiekana
- ½ szklanki cebuli – drobno pokrojonej
- ½ szklanki soku z cytryny
- Sól dla smaku
Metoda:
- Zmiażdż cebulę i szkocką maskę z sokiem z cytryny i solą.
- Dodać tuńczyka i dobrze wymieszać.
- Wymieszaj z kokosem.
- Podawać z Roshi lub Farata (płaski chleb)
Stek z tuńczyka - cóż brak słów by opisać.
Gulha to typowe i popularne malediwskie short eat. Są to małe knedle w kształcie kuli nadziewane mieszanką tuńczyka, drobno posiekanej cebuli, startego kokosa i chili. W zależności od kucharza czy gospodyni do mieszanki dodaje się kurkumę, sok z limonki i posiekane liście curry. Gotowe gulha są smażone w głębokim tłuszczu. Przybierają rózne kształty i smaki w zależności od tradycji domu. Pycha.
Owoce uprawiane są w większości na wyspie Thoddoo i transportowane na inne wyspy. Soki z owoców mango, papai, arbuza czy kokosa to poznane przeze mnie na nowo smaki. Owoc sugar apple inaczej noni to mój numer 1.
Koniecznie trzeba spróbować coca-coli z odsalanej wody oceanicznej, która jest produkowana na wyspie Thulusdhoo - jedynej takiej fabryce na świecie. Butelkowana woda również pochodzi stąd i ma lekko słony smak.
Komentarze
Prześlij komentarz